Basa.ro    
 
Forum
Noutati
Utile

Acces membri

VAND LICENTE PENTRU SOFT PROIECTARE CASE DIN LEMN, ARCHITECTURAL DESKTOP + WOODENGINE
Actuale
Munca in Romania
Studii in Romania
Cetatenia Romana

Dobandirea cetateniei

Resurse utile
Ministerul muncii
Ministerul Justitiei
Guvernul Romaniei
Ambasada Romaniei in Chisinau
Ministerul Educatiei si Cercetarii

Va recomandam:
Web develpoment

ÎS "Calea Ferată din Moldova" marchează jubileul de 135 de ani

CHIŞINĂU, 31 iulie / Coresp. "Novosti - Moldova" Ghenadie Tudoreanu /. În aceste zile de august ÎS "Calea Ferată din Moldova" marchează jubileul de 135 de ani de la deschiderea magistralei. După cum a relatat ministrul transporturilor şi gospodăriei drumurilor Miron Gagauz luni în cadrul unei conferinţe de presă, în ianuarie 1871 a fost finalizată construcţia podului peste Nistru, pe care a fost pozată calea ferată, care unea linia deja existentă Odesa-Razdelinaia-Tiraspol cu Chişinăul. Sectorul Chişinău a fost dat integral în exploatare la 28 august 1871. Anume această dată se consideră ziua creării căii.

Pe rînd în anii 70 ai secolului XIX au fost date în exploatare liniile feroviare Chişinău-Corneşti, Corneşti-Ungheni, Bender-Galaţi. Anume această linie a fost o adevărată sensaţie mondială şi la expoziţia internaţională de la Paris (anul 1878) a fost recunoscută drept "unul din cele mai remarcabile edificii moderne după rapiditatea construcţiei".

În prezent ÎS "CFM" are lungimea de exploatare de 1075 km. Costul iniţial al fondurilor fixe ale întreprinderii constituie 4,9 mild. lei, din componenţa căii fac parte 59 de subdiviziuni structurale, 63 de staţii de cale ferată. Colectivul numără peste 15 mii de persoane.

După cum a menţionat Miron Gagauz, feroviarii întîmpină aniversarea de 135 de ani cu încredere în ziua de mîine. În ultimii cinci ani ei au trebuit să depăşească mari dificultăţi, cauzate în mare parte de factori externi. Cu toate obstacolele, traficul de încărcături în această perioadă s-a majorat de 2,4 ori, s-au transportat 76,2 mil. tone de încărcături pentru economia naţională, veniturile au depăşit 4,4 mild. lei.

În cadrul programului de optimizare a activităţii ÎS a fost dată în exploatare o secţie de sudare a şinelor la staţia Răuţel, a fost deschisă linia Revaca-Căinari, au fost asimilate noi tipuri de reparaţie a materialului rulant, a fost construită o uzină de fabricare a traverselor din beton armat.

"Conlucrarea susţinută cu întreprinderile RM de reparaţie şi producere a pieselor de schimb pentru necesităţile ÎS "CFM" permite de a dezvolta sectorul industrial al ţării, al cărei parte este calea ferată, aici se creează noi locuri de muncă. Toate acestea au devenit posibile graţie voinţei politice a Preşedintelui Moldovei, acelui suport din partea conducerii republicii, de care au beneficiat feroviarii", - a menţionat ministrul.

Traducere de S.Scoarţă

 

Urmatorul articol Articolul precedent 31/07/2006
Google
 
Citat aleatoriu

Olandezii au fĂŁcut dintr-o mlaÂștinĂŁ o ĂŸarĂŁ. Eu pot face din tine un om.

Ionel Teodoreanu


Publicitate


     
Created by BASA Team