Ajutor - Cauta - Membrii - Calendar
Versiune Completa: echivalarea diplomei
Basarabenii in Romania Forum > Cetatenii rep. Moldova in Romania > Legalizarea
anna
Stiu pe cineva care vrea sa-si echivaleze diploma din Rep.Moldova, are cineva ideie pasii care trebuie sa-i urmeze? S-a confruntat cineva cu o asemenea problema? Ce greutati poate sa intampine pana sa-si vada diploma echivalata? Intr-adevar pe net gasesti o multime de informatii, dar parca zau ca se schimba legile in fiecare zi.
jojo
CITAT(anna @ Apr 1 2008, 04:39 PM) *

Stiu pe cineva care vrea sa-si echivaleze diploma din Rep.Moldova, are cineva ideie pasii care trebuie sa-i urmeze? S-a confruntat cineva cu o asemenea problema? Ce greutati poate sa intampine pana sa-si vada diploma echivalata? Intr-adevar pe net gasesti o multime de informatii, dar parca zau ca se schimba legile in fiecare zi.

nashpa chestie, o prietena a trecut prin asta, nici nu po sa-ti zic cate funduri a trebit sa pupe...treba se face undeva in bucuresti si ei nu-i ajungea un an si a trebuit sa se inscrie iar la facultate la Iasi sa termine cum ar fi...ai nevoie de documentare buna, nu astepta to felu de opinii...te vor duce-eroare, bafta:)
Sashok
Eu cred ca cel mai bine e sa scrii un mail la Minesterul educatiei sau sa le suni. Si dupa sa ne zici si noua.
jojo
Cu e-mailurile nu merge, ai uitat ca sunem in tundra, io cu prietena mea am fost personal acolo si fara shpaga nu s-a uitat nime la noi, toti au mutre incretite si se comunica tare greu...Dute personal acolo, altfel risti sa pierzi timpu!!!
Bafta
IAN
CITAT(anna @ Apr 1 2008, 03:39 PM) *

Nu e este asa de complicat cum se aude. Eu am facut odata si mi s-a parut cea mai simpla procedura din cate a trebuit sa fac. E intr-adevar in Bucuresti, in spatele parcului Cismigiu, pe o straduta mica. Daca e pentru angajare trebuie sa se ocupe persoana de la personal tu trebuie sa ii duci diploma si eventual sa ii dai banii. Nu mi-au trebuit cine stie ce chestii. Doar diploma si nu stiu mai ce.
anna
CITAT(IAN @ Apr 2 2008, 03:35 PM) *

Nu e este asa de complicat cum se aude. Eu am facut odata si mi s-a parut cea mai simpla procedura din cate a trebuit sa fac. E intr-adevar in Bucuresti, in spatele parcului Cismigiu, pe o straduta mica. Daca e pentru angajare trebuie sa se ocupe persoana de la personal tu trebuie sa ii duci diploma si eventual sa ii dai banii. Nu mi-au trebuit cine stie ce chestii. Doar diploma si nu stiu mai ce.

da intr-adevar este pentru angajare.Persoana respectiva are carte de rezidenta permanenta (e casatorita), nu-i trebuie autorizatie de munca, doar ca vrea sa-si echivaleze studiile superioare din Rep Moldova pentru a fi recunoscute aici (pentru a putea beneficia si de un salar mai mare).
Primul pas am scris la Minister, va dura pana voi primi un raspuns, dar vreau mai multe pareri ca sa stie la ce sa se astepte.
misca
CITAT(anna @ Apr 4 2008, 06:16 PM) *

da intr-adevar este pentru angajare.Persoana respectiva are carte de rezidenta permanenta (e casatorita), nu-i trebuie autorizatie de munca, doar ca vrea sa-si echivaleze studiile superioare din Rep Moldova pentru a fi recunoscute aici (pentru a putea beneficia si de un salar mai mare).
Primul pas am scris la Minister, va dura pana voi primi un raspuns, dar vreau mai multe pareri ca sa stie la ce sa se astepte.

nu trebuie sa astepti raspuns. intra pe acest site (Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor obţinute în străinătate) si vezi aici lista de acte de care ai nevoie(cred ca asta este cazul tau), si programul de lucru cu publicul. Eventual poti sa suni inainte de a te duce acolo, sa confirmi programul lor de lucru pentru problema ta.

Punctul 2. Recomand legalizarea in R.Moldova, te costa vreo 5 leiMD per coala. In Ro o sa te coste cel putin 10RON pe coala

punctul 4. o sa trebuiasca sa obtii adeverinta de autenticitate la Ministerul Educatiei din Rep.Moldova. Acolo o sa fie cel mai greu, zic eu. Singura informatie pe site-ul edu.md este asta:

CITAT
Activitatea de recunoaştere/echivalare a calificărilor şi legalizarea actelor de studii se realizează în cadrul Ministerului Educaţiei de către Secţia relaţii internaţionale, echivalarea şi recunoaşterea calificărilor.

Secţia respectivă este abilitată să desfăşoare activităţi, ce ţin de:

* echivalarea şi recunoaşterea actelor de studii şi a calificărilor obţinute în străinătate de cetăţenii Republicii Moldova cît şi de cetăţeni străini;
* confirmarea autenticităţii actelor de studii, eliberate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova;
* eliberarea certificatelor referitor la valoarea academică şi profesională a actelor de studii;
* difuzarea informaţiei despre sistemul educaţional din republică;

Cetăţenii Republicii Moldova, care pleacă peste hotare în scopuri academice sau profesionale solicită confirmarea autenticităţii actelor de studii, certificate referitor la valoarea academică şi profesională a calificărilor, informaţii despre sistemul de notare.

Pentru realizarea acestei proceduri solicitanţii prezintă la Ministerul Educaţiei actele în original, copii ale acestora, programe analitice, certificate academice.

Urmare verificării şi examinării actelor depuse, Ministerul Educaţiei confirmă autenticitatea acestora prin semnătura viceministrului şi ştampila Ministerului Educaţiei, aplicate pe actele în original.

Termenul de examinare a actelor de studii este de 1 lună de zile.

Ulterior actele şi certificatul eliberat de Ministerul Educaţiei urmează a fi legalizate şi în alte instanţe (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei) .

http://www.edu.md/?lng=ro&MenuItem=5&SubMenu0=5

In practica, acum un an era cam asa:
Trebuia sa mergi cu diploma in original si copie, buletin original si copie, adeverinta de la institutia de invatamant care ai terminat-o si altele cred(nu mai tin minte exact) pe strada George Cosbuc 5-6(parca), in incinta unui colegiu, si le depuneai acolo la biroul de legalizare a actelor, si dupa o luna luai diploma si o hartie care atesta autenticitatea.
Sper sa se mai fi simplificat procedura, dar cand am fost eu era bataie pe acolo, aveau program cateva ore de la 10 la 14 parca, 2 zile pe saptamana. Plus lipsa de informatii la telefon si pe site. Numai acolo in incinta acelui colegiu era pe usa informatia de care ai nevoie.
Incearca sa afli toate actele de care ai nevoie la telefon, incearca Direcţia relaţii internaţionale şi integrare europeană 232415 , sau tel. (+373 22) 23-33-48 la secretariat.

misca
CITAT(jojo @ Apr 2 2008, 11:52 AM) *

Cu e-mailurile nu merge, ai uitat ca sunem in tundra, io cu prietena mea am fost personal acolo si fara shpaga nu s-a uitat nime la noi, toti au mutre incretite si se comunica tare greu...Dute personal acolo, altfel risti sa pierzi timpu!!!
Bafta

eu mi-am facut echivalarea diplomei, permis de munca, viza de munca, permis de sedere, cazier judiciar si alte acte necesare de la autoritatile romane, iar acum imi fac permis de sedere permanent cu informatiile 100% de pe site-urile institutiilor in cauza (MinEdu, MinInterne, MinExterne, Politia Capitalei, OOFM s.a) si niciodata nu am avut nevoie sa cer informatii de la ghiseu sa le vad mutrele incretite si sa obtin informatii incomplete si contradictorii. si niciodata nu am dat spaga!!!! Tre sa vii la ei documentat si sa stii ce sa le ceri!!!!
deaceea eu simt ca nu stau in tundra, atata timp cat am internet!
In rest, birocratia e la ea acasa in absolut toate institutiile statului!
Oricum iti recomand sa citesti absolutut totul de pe site-urilor lor, si te asigur ca o sa gasesti totata info care te intereseaza ( citeste inclusiv legislatia, tratatele bilaterale).

Succes
anna
Ca sa ma exprim mai bine, am vazut ce scrie pe net, am vazut ce acte trebuiesc aduse, am vazut taxele, nr. de tel(am si vorbit cu ei), dar nu asta ma interesa, vroiam sa aud pareri in legatura cu obtinerea acestei diplome, piedicile care pot aparea pentru a reduce timpul de la informare->depunere acte->obtinerea lor.Oricum mutumesc mult misca pt recomandarile de mai sus, sigur o sa o ajute. Persoana respectiva este deja angajata cu CM (am zis nu-i trebuia permis de munca), doar ca vrea sa-si echivaleze studiile care le-a facut cu ceva timp in urma si vroiam sa stiu daca mai sunt valabile acele studii si daca ar mai trebui sa dea o diferenta.

Pt adeverinta de autenticitate de la ME din RM ce acte trebuiesc aduse, altele decat diploma? E mult 1 luna de zile, dar daca asta e termenul...
anna
Misca da mare dreptate ai mai avut. Is f mult la obtinerea adeverintei de autenticitate.
Un avantaj ar fi ca actele pt adeverinta le poate depune si altcineva (cel putin in cazul surorii mele a fost un parinte), la eliberarea adeverintei va ridica tot parintele.
In schimb adeverinta de la universitate trebuie sa mergi personal sau o imputernicire.
Restul demersurilor cand va fi va voi zice.
violeta

oameni buni nui nimic greu si nu costa nimic doar ai nevoie de timpsi ni nici o piedica totul dureaza cam o luna.

CITAT(violeta @ Sep 10 2008, 08:45 PM) *

oameni buni nui nimic greu si nu costa nimic doar ai nevoie de timpsi ni nici o piedica totul dureaza cam o luna.

eu le-am facut in august 2008
Mihai
Dupa ce am pregatit toate actele din MD, si dupa ce le-am depus in RO, peste vreo luna am primit un mail prin care ei mi-au solicitat sa mai sustin inca vreo 6 examene, pentru a putea sa-mi echivaleze diploma. Si mai mult decat atat, m-au intrebat la ce universitate as dori sa ma inscriu. Oare este legal ceia ce fac ei? Asta ar insemna ca ar trebui sa mai invat inca un an la o Universitate di Ro pentru a putea sa-mi echivalez diploma din MD?
anna
Nu stiu Mihai
Sora mea deabia a depus actele la Minister, inca nu a primit nici un raspuns. I-a spus ca peste 3 luni va ridica diploma, insa secretara care i-a luat actele i-a spus ca o va contacta pe mail sau telefonic si-i va spune rezultate, iar raspunsul daca va mai da vreo diferenta de examene o va decide cei mai "mari" si i se va aduce la cunostinta.
Dupa parerea ta, poti face si la ID?
Versiunea Lo-Fi. Pentru a vedea versiunea completa cu mai multe informatii, te rog Apasati aici.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.