CITAT(anna @ Apr 4 2008, 06:16 PM)

da intr-adevar este pentru angajare.Persoana respectiva are carte de rezidenta permanenta (e casatorita), nu-i trebuie autorizatie de munca, doar ca vrea sa-si echivaleze studiile superioare din Rep Moldova pentru a fi recunoscute aici (pentru a putea beneficia si de un salar mai mare).
Primul pas am scris la Minister, va dura pana voi primi un raspuns, dar vreau mai multe pareri ca sa stie la ce sa se astepte.
nu trebuie sa astepti raspuns. intra pe
acest site (Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor obţinute în străinătate) si vezi
aici lista de acte de care ai nevoie(cred ca asta este cazul tau), si programul de lucru cu publicul. Eventual poti sa suni inainte de a te duce acolo, sa confirmi programul lor de lucru pentru problema ta.
Punctul 2. Recomand legalizarea in R.Moldova, te costa vreo 5 leiMD per coala. In Ro o sa te coste cel putin 10RON pe coala
punctul 4. o sa trebuiasca sa obtii adeverinta de autenticitate la Ministerul Educatiei din Rep.Moldova. Acolo o sa fie cel mai greu, zic eu. Singura informatie pe site-ul edu.md este asta:
CITAT
Activitatea de recunoaştere/echivalare a calificărilor şi legalizarea actelor de studii se realizează în cadrul Ministerului Educaţiei de către Secţia relaţii internaţionale, echivalarea şi recunoaşterea calificărilor.
Secţia respectivă este abilitată să desfăşoare activităţi, ce ţin de:
* echivalarea şi recunoaşterea actelor de studii şi a calificărilor obţinute în străinătate de cetăţenii Republicii Moldova cît şi de cetăţeni străini;
* confirmarea autenticităţii actelor de studii, eliberate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova;
* eliberarea certificatelor referitor la valoarea academică şi profesională a actelor de studii;
* difuzarea informaţiei despre sistemul educaţional din republică;
Cetăţenii Republicii Moldova, care pleacă peste hotare în scopuri academice sau profesionale solicită confirmarea autenticităţii actelor de studii, certificate referitor la valoarea academică şi profesională a calificărilor, informaţii despre sistemul de notare.
Pentru realizarea acestei proceduri solicitanţii prezintă la Ministerul Educaţiei actele în original, copii ale acestora, programe analitice, certificate academice.
Urmare verificării şi examinării actelor depuse, Ministerul Educaţiei confirmă autenticitatea acestora prin semnătura viceministrului şi ştampila Ministerului Educaţiei, aplicate pe actele în original.
Termenul de examinare a actelor de studii este de 1 lună de zile.
Ulterior actele şi certificatul eliberat de Ministerul Educaţiei urmează a fi legalizate şi în alte instanţe (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei) .
http://www.edu.md/?lng=ro&MenuItem=5&SubMenu0=5In practica, acum un an era cam asa:
Trebuia sa mergi cu diploma in original si copie, buletin original si copie, adeverinta de la institutia de invatamant care ai terminat-o si altele cred(nu mai tin minte exact) pe strada George Cosbuc 5-6(parca), in incinta unui colegiu, si le depuneai acolo la biroul de legalizare a actelor, si dupa o luna luai diploma si o hartie care atesta autenticitatea.
Sper sa se mai fi simplificat procedura, dar cand am fost eu era bataie pe acolo, aveau program cateva ore de la 10 la 14 parca, 2 zile pe saptamana. Plus lipsa de informatii la telefon si pe site. Numai acolo in incinta acelui colegiu era pe usa informatia de care ai nevoie.
Incearca sa afli toate actele de care ai nevoie la telefon, incearca Direcţia relaţii internaţionale şi integrare europeană 232415 , sau tel. (+373 22) 23-33-48 la secretariat.