IPB

Bine ai venit vizitatorule. Te rugam sa alegi una din optiunile de mai jos:
( AUTENTIFICARE | INREGISTRARE )

 
Reply to this topicStart new topic
> Regimul de vize pentru cetatenii romani
Basa
mesaj Mar 10 2006, 13:04
Trimis la #1


Administrator
***

Grup: Root Admin
Postari: 57
Inregistrat pe: 1-March 06
Membrul Nr.: 1



Regimul de vize pentru cetatenii romani
  • Cetatenii romani, titulari de pasapoarte simple, pot calatori fara viza, pentru perioade de scurt sejur, in urmatoarele tari: Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Costa Rica, Coreea de Sud, Columbia,Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Islanda, Italia, Lituania, Serbia si Muntenegru, Letonia, Liechtenstein, Luxemburg, Macao, Malta, Malaezia, Maroc, Republica Moldova, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ucraina, Ungaria si Venezuela.
  • Incepand cu data de 1 ianuarie 2002, cetatenii romani, posesori de pasapoarte valabile, pot calatori fara vize pentru o perioada de 90 de zile intr-un interval de 6 luni, in tarile membre ale spatiului Schengen: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda si Danemarca.
    Durata de sedere de pana la 90 de zile poate fi realizata intr-un singur stat sau in mai multe state Schengen.

    Pot fi facute mai multe calatorii intr-un semestru, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90 de zile, socotite de la data primei intrari in spatiul Schengen.


  • Depasirea termenului de sedere de 90 de zile (chiar si cu o singura zi) atrage dupa sine interdictia de a mai intra intr-o tara din spatiul Schengen pentru o anumita perioada. Aceasta interdictie se comunica si autoritatilor romane. Interdictia de nepermitere a intrarii in spatiul Schengen se instituie si impotriva persoanelor care au fost gasite pe teritoriul uneia din aceste tari desfasurand activitati lucrative/munca fara a detine autorizatii si vize in acest sens.
  • Dupa intrarea pe teritoriul unui stat parte la Acordul Schengen, cetatenii romani nu pot solicita autoritatilor locale obtinerea de vize pe termen lung, autorizatii de munca si nici prelungirea vizelor obtinute anterior.
  • Dupa intrarea pe teritoriul unui stat Schengen, cetatenii romani care nu sunt cazati in unitati hoteliere au obligatia de a-si notifica prezenta si a se inregistra la autoritatile de politie locale in termen de 3 zile de la data intrarii.
  • Cu privire la orice masuri de interdictie, ca si cu privire la incalcari ale legilor statelor vizitate, aceste state transmit operativ, pe cale electronica, informari tuturor celorlalte state, inclusiv din spatiul Schengen si Romania, astfel incat acestea sa poata lua imediat masurile necesare.
    Statele membre Schengen solicita indeplinirea urmatoarelor conditii de intrare in spatiul respectiv:

    • Pasaport valabil pentru inca cel putin 6 luni de la data intrarii, in spatiu Schengen;
    • Persoana sa nu fie indezirabila (sa nu aiba interdictie de intrare in vreuna din tarile membre Schengen);
    • Asigurare medicala
      Asigurarea medicala (de sanatate) se refera la asigurarea de asistenta turistica prin care se acopera riscul de asistenta oferita persoanelor aflate in dificultate in cursul unor deplasari sau al unei absente de la domiciliu sau de la locul resedintei permanente;


    • Asigurare auto de raspundere civila (Cartea verde);
    • Starea tehnica buna a autoturismului;
Pachet de servicii turistice. In cazul in care calatoria (individuala sau in grup) se efectueaza cu servicii platite printr-o agentie de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, in original, voucherul agentiei documentul care confirma plata si rezervarea pachetului de servicii contractat cu agentia de turism).

Verificari efectuate la iesirea din tara
La trecerea frontierei, cetateanul roman trebuie sa prezinte:
  • Permisul de conducere (daca circula cu autovehicul); Pasaportul (de tip nou sau vechi) valabil cel putin 6 luni;
  • Asigurarea medicala, care trebuie sa acopere durata declarata a sejurului; Biletul de calatorie dus-intors (avion, tren, curse regulate auto);
  • O suma minima in valuta, dupa cum urmeaza:
    • 50 EURO (echivalent) pentru fiecare zi de sedere declarata, dar minim pentru 5 zile, pentru Turcia si fostele state socialiste;
    • 100 EURO (echivalent) pentru statele din U.E. si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare, pentru fiecare zi de sedere, dar minim pentru 5 zile.
Dovada obtinerii sumei de bani necesara se poate face prin:
  • Prezentarea sumei de bani la vedere;
  • Cecuri de calatorie;
  • Carti de credit cu extrasul de cont pentru acestea antedatat cu cel mult doua zile inaintea prezentarii in Punctul de Trecere a Frontierei;
  • Prezentarea voucherului, in cazul turismului organizat;
  • Scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare (autentificate, conform legii statului de destinatie); Garantie din partea unei banci sau ordine de plata valabile;
  • Invitatie (autentificata, conform legii statului de destinatie).
Sunt exceptate de la prezentarea acestor dovezi, urmatoarele categorii de persoane:
  • Cetatenii care se deplaseaza la tratament medical (cu obligatia de a prezenta documente in acest sens); Persoanele care efectueaza deplasari pentru simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, situatii de imbolnavire sau deces al unor rude stabilite in strainatate, alte cazuri temeinic justificate. Pentru toate acestea se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara necesara
  • Minorul sub varsta de 14 ani inscris in pasaportul parintilor;
  • Minorul sub varsta de 18 ani care se deplaseaza la parintele sau parintii ce lucreaza sau sunt stabiliti in tara de destinatie; Cetatenii care se deplaseaza in strainatate pe baza unui angajament (permis) de munca, valabil; Persoanele care calatoresc in statele vecine in baza permisului de mic trafic sau treceri simplificate.
Conditiile de intrare si sedere a cetatenilor romani in Spania
Cetatenii romani pot calatori in Spania, fara viza, in scop turistic, pentru o perioada de cel mult 90 de zile in 6 luni, calculate de la data intrarii. Pentru sederi mai lungi de 90 de zile, cetatenii romani trebuie sa obtina vize de intrare, de la oficiile consulare ale Spaniei din strainatate. Vizele se acorda in functie de scopul declarat si dovedit al sederii.

In cazul in care se depaseste sederea cu o singura zi peste cele 90 de zile, sederea devine ilegala.

La punctele de trecere a frontierei spaniole deschise traficului international, agentii de frontiera pot solicita fiecarui cetatean strain sa specifice motivul intrarii in Spania si sa prezinte documente care sa justifice sau sa confirme autenticitatea motivului invocat.

Pentru calatoriile in scop turistic sau privat, autoritatile spaniole pot solicita, dupa caz:
  • rezervarea confirmata a cazarii la un hotel, pe intreaga durata a sederii declarate;
  • confirmarea de rezervare a unui pachet de servicii;
  • biletul de intoarcere sau de circuit turistic;
  • invitatie valabila, autentificata la notar, primita din partea unei persoane particulare;
  • dovada detinerii mijloacelor financiare suficiente pentru asigurarea sederii, in cuantum de 100 Euro pentru fiecare zi de sedere;
  • asigurare medicala de calatorie, valabila pe teritoriul tuturor statelor din spatiul Schengen.
Pentru calatoriile cu caracter profesional pot fi cerute, dupa caz:
  • invitatie din partea unei firme / autoritati pentru a participa la reuniuni cu caracter comercial, industrial sau de afaceri;
  • documente din care sa rezulte ca exista relatii comerciale sau de afaceri, bilete de acces la targuri, expozitii sau congrese.
Pentru calatoriile de studii pot fi cerute, dupa caz:
  • document de admitere pentru a participa la studii intr-un centru de invatamant public sau privat, legal recunoscut;
  • carnet de student sau certificat de studii valabil.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membrii:

 



Versiunea Lo-Fi Astazi este: 23rd October 2014 - 15:11